

Sklep Zdrowe Jedzonko
Niekłonice, ul. Jagodowa 31
76-024 Świeszyno









Kasza pęczak jęczmienna 1kg
Opis
Kasza jęczmienna to najmniej przetworzone ziarno jęczmienia, przez co najbogatsze źródło nierozpuszczalnego błonnika. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w przypadku kasz gruboziarnistych (gryczana, jaglana, pęczak) polerowane, a w przypadku drobniejszych gatunków, takich jak np. mazurska, wiejska, perłowa, krakowska - ponadto łamane (czyli fachowo - śrutowane). Z najdrobniej zmielonych ziaren otrzymuje się kaszkę manną i kukurydzianą. Kiedy kasze poddane zostaną tzw. gnieceniu, powstaje produkt popularnie nazywany płatkami, wśród których prym od lat wiodą płatki owsiane.Kasze zachowują wszystkie wartości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzą. Im mniej kasze zostaną przetworzone, tym są zdrowsze.
Dieta bogata w te produky dostarczy nam znacznych ilości skrobi, błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B, a także cennych pierwiastków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. Są też źródłem białka, tym bogatszym, im grubsza jest kasza. Kasze gruboziarniste wskazane są też dla osób cierpiących na zaparcia, hemoroidy oraz polipy jelita grubego.Jedząc w trakcie jednego posiłku kaszę zawierającą białko roślinne oraz produkty z białkiem zwierzęcym, dostarczamy organizmowi pełny zestaw aminokwasów, dzięki którym białko może być w pełni wykorzystane przez organizm. Niektóre z aminokwasów występują bowiem jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego.Kasze jęczmienne, np. mazurska, wiejska, pęczak, są cennym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na kondycję skóry, działa również krwiotwórczo.
Kaszom z jęczmienia nie brak także witamin z grupy B, chociaż mają ich znacznie mniej niż kasza gryczana. Zjadając porcję krupniku, dostarczymy organizmowi także żelaza i potasu. Największą jednak zaletą kasz jęczmiennych jest bogactwo tzw. rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do obniżenia ilości cholesterolu we krwi. Ze wszystkich zbóż tylko jęczmień i owies zawierają ten typ błonnika (chodzi zwłaszcza o tzw. beta-glukany o wyjątkowych właściwościach obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi). Najbogatszym źródłem tych substancji jest pęczak.
Kraj pochodzenia: Polska.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany pęczak gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja pęczaku na 3 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.
-wielokrotne zamykanie dzięki strunie
-bezpieczne podczas transportu
-zapewnienie świeżości produktu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1414 kJ / 335 kcal
Tłuszcz - 2,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 63 g, w tym cukry - 5,6 g
Białko - 11 g
Sól - 0,05 g
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.