









Kasza bulgur 500g (1,00zł/100g)






Opis
Bulgur jest rodzajem kaszy, dokładnie są to łamane, gotowane i wysuszone ziarna pszenicy twardej. Bulgur to turecka kasza pszenna. Bulgur jest bardzo pożywny, zawiera dużo białka i błonnika (dwa razy więcej niż brązowy ryż) a mało tłuszczów, ponadto ma niski indeks glikemiczny. Jest bardzo popularny w kuchni krajów bliskiego wschodu. Doskonale sprawdza się jako alternatywa kuskusu i ryżu, jest też od nich dużo zdrowszy.
Kraj pochodzenia: Ukraina.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.
-wielokrotne zamykanie dzięki strunie
-bezpieczne podczas transportu
-zapewnienie świeżości produktu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1644 kJ / 388 kcal
Tłuszcz - 1,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 78 g
w tym cukry – 0,4 g
Białko - 13 g
Sól - 0 g
Produkt zawiera gluten, może zawierać również śladowe ilości orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.