

Sklep Zdrowe Jedzonko
Niekłonice, ul. Jagodowa 31
76-024 Świeszyno









Fasola mung 500g (1,40zł/100g)
Opis
Fasola mung, zwana też mungo lub fasolą złotą pochodzi z Indii i Chin. Fasola mung króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn. zarówno na ciepło jak i na zimno. To bogate źródło składników mineralnych (tj. potasu, fosforu, wapnia, magnezy, sodu, cynku), witamin (wit. E, B2, B1, B6, B3) i łatwo przyswajalnego białka.
Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu. Są doskonałym uzupełnieniem diety każdego kto troszczy się o swoje zdrowie, zwłaszcza przy wyczerpującej pracy lub stresie bowiem witaminy zawarte w kiełkach wzmacniają nasz układ immunologiczny. Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A, B, kompleks C, E, H, K PP i liczne aminokwasy. zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich związków i substancji powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie.
Kraj pochodzenia: Chiny.
-wielokrotne zamykanie dzięki strunie
-bezpieczne podczas transportu
-zapewnienie świeżości produktu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1332 kJ / 316 kcal
Tłuszcz - 1,3 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 44 g,
w tym cukry - 6,6 g
Błonnik - 16 g
Białko - 24 g
Sól - 0,04 g
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.