

Sklep Zdrowe Jedzonko
Niekłonice, ul. Jagodowa 31
76-024 Świeszyno









Fasola adzuki 1kg
Opis
Fasola adzuki jest źródłem ważnych witamin z grupy: A, B1,B2,B3,B5,B6 i B9. Dodatkowo jest dużą dawką makroelementów takich jak: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź i selen. Ponadto charateryzuje się dużą zawartością błonnika, fitosterolu oraz białka (25%).
Kiełki fasoli adzuki (Vigna angularis) są szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka, oraz wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Stanowią wyjątkowo bogate źródło żelaza, wapnia, oraz niacyny (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na choroby trzustki i nerek. Smak fasolki adzuki jest podobny do fasolki mung i może być z nią stosowana zamiennie. Można ich używać jako dodatków do sałatek, kanapek, past twarogowych i rybnych. Nadają się również do jedzenia na surowo, a także lekko podsuszone.
Kraj pochodzenia: Argentyna.
-wielokrotne zamykanie dzięki strunie
-bezpieczne podczas transportu
-zapewnienie świeżości produktu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1534 kJ / 363 kcal
Tłuszcz - 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 63 g
w tym cukry - 0 g
Błonnik - 13 g
Białko - 20 g
Sól - 0 g
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.