

Sklep Zdrowe Jedzonko
Niekłonice, ul. Jagodowa 31
76-024 Świeszyno









Cieciorka (ciecierzyca) 500g (1,00zł/100g)
Opis
Cieciorka, ciecierzyca, zwana również włoskim grochem należy do roślin strączkowatych. Strąki są małe i pękate z jednym lub dwoma nasionami w środku. Nasiona są kuliste ze spiczastym końcem, przypominające małe orzechy laskowe, o biało-żółtawej, czerwonawej lub brunatnej barwie. Cieciorka jest bogata w składniki takie jak białko (25%), fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. Właściwości lecznicze ciecierzycy wykorzystywane są od setek lat.
Stosuje się ją między innymi do: łagodzenia bólów głowy,walki z kaszlem,łagodzenia podrażnień górnych dróg oddechowych.
Potrawy z dodatkiem ciecierzycy:obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, mają działanie pobudzające (dlatego zdarza się, że jest traktowana jako afrodyzjak), są źródłem cennego białka, dzięki czemu jest wykorzystywana przez wegetarian jako zamiennik mięsa, obfituje w żelazo (zawiera go więcej niż inne warzywa strączkowe), fosfor, potas, błonnik i większość witamin z grupy B, wpływa korzystnie na trzustkę, żołądek i serce, jest cennym źródłem tłuszczów nienasyconych. Przyjemny, delikatnie orzechowy smak ciecierzycy sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego.
Kraj pochodzenia: Rosja.
-wielokrotne zamykanie dzięki strunie
-bezpieczne podczas transportu
-zapewnienie świeżości produktu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz - 4,6 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 45 g,
w tym cukry - 11 g
Błonnik - 17 g
Białko - 22 g
Sól - 0,06 g
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.